tirsdag den 26. juni 2007
Eksamen bestået - projektet slut
Tak til alle jer, der bidrog, og tak også til dig, der bare kiggede forbi.
GOD SOMMER!
torsdag den 14. juni 2007
Google Map - uovertruffen til en gastebørs
Der kunne f.eks. laves en Google Map over alle havne (ej gjort endnu, så vidt jeg kan se). Den ville hurtigt blive bedre end Den Danske Havnelods - helt i stil med, at Find Vej - jeg bruger aldrig andet nu! - er langt bedre end Krak. Fordi havnelodsen (som ellers er ok) ikke har mulighed for tilføjet info, relationsdannelser og brugergenereret indhold.
Ellers kan en gastebørs også inspireres af:
F.eks. Frappr - hvor alle kan følge med i, hvor de (gastebørs-tilmeldte) sejlere befinder sig lige nu.
Eller som, når man følger Galathea 3 på sin ekspedition.
Eller som på Community Walk.
Eller, eller, eller ...
Gastebørsen kan blive spækket med forskellig info, som kommer frem med få klik.
Til inspiration - Jesper Balslevs indlæg om, hvordan man dækker en event.
onsdag den 13. juni 2007
Trafikken på social web stiger - det er ikke kun et teenagerfænomen
"Sociale fællesskaber på nettet som dating.dk og arto.dk, har godt fat i købevillige og dedikerede teenagere. Selskabet bag de to sider, Freeway, rykkede i uge 22 op på FDIM's niendeplads over de mest besøgte medier med 800.000 unikke besøgende. Men målt på antal klik, så snupper selskabet en klar førsteplads, da Freeways hjemmesider genererede en kvart milliard sidevisninger mod eksempelvis tv2.dk's 30 millioner sidevisninger. (Jyllands-Posten)", skriver Computerworld.
Min kommentar: Trafikbegejstringen vil ingen ende tage. Her blandes børn og voksne gerne sammen som brugere. Vigtigst er tilsyneladende tallene i sig selv. Hvem der genererer dem, vides ikke præcist.
En international undersøgelse omtalt i Business Week 26. april 2007 viser, at trafikken af social web (flickr, youtube, wikipedia) er vokset med 10 % til nu 12 % inden for de sidste to år, ifølge Hitwise.
Igen véd vi ikke, hvem der står for den trafik. Men glædeligt er det da, at trafikken øges.
Mit ønske er, at det brede flow af brugere fra alle aldersgrupper og samfundslag vokser støt og roligt. Dermed banes der vej for services som Svanesejlere - når "folk" engang er blevet tilvænnet det "nye" medie social web 2.0.
tirsdag den 12. juni 2007
Mobiltelefoner med gps kræver tilvænning
Bag undersøgelsen står professor Jan Damsgaard fra Copenhagen Business School. Han og hans medforskere gav sidste år 40 telefoner og gps-modtagere til studerende og ansatte i to virksomheder. Forskerne troede, at det ville være rart for dem at vide, hvor de andre var, men folk brød sig ikke om at blive overvåget. Hedder det ifølge Ritzau/Politiken.
Spørgsmålet er så, om folk vil fravælge den ny teknologi?
Mit svar er nej. Dels fordi undersøgelsen baserer sig på brug i virksomheder, hvor man véd, at arbejdsgiveren har adgang til ens virtuelle informationer, hvis han vil. Dels fordi de private fordele ved mobil med gps i er for store. Tænk bare at vide, hvor vennerne er henne, og så kunne mødes med dem hurtigt og nemt i byen et sted.
Min tro er, at mobil med gps i vil øge offline-trenden, altså dét, at flere og flere vælger ikke at være "på" altid - simpelthen for at kunne nå at opleve noget, dér hvor de lige nu er.
Fravalg er altid muligt - fra at slukke mobilen over fravalg af uønskede kontaktpersoner til at lade mobilen ligge hjemme i natbordsskuffen.
Vi er stadig langt fra den dag, hvor hver baby får indskudt en chip med gps i under huden. Og dér skal vi heller ikke hen, vil de fleste givetvis mene.
For mig bekræfter undersøgelsen alene, at ny teknik kræver tilvænning.
Elevator-pitch på Svanesejlere 22. marts 2007
Elevator-pitch (5 min.) den 22. marts 2007, PUC.
Svanesejlere - en skipper- og gastebørs i .
Vores medlemmers behov
Skippere har overskud af tid og plads i deres båd - trods al anvendt omhu.
Gaster vil sejle, men mangler enten båd eller relevant tidspunkt.
Behov for at kunne dygtiggøre sig.
Idé
Et website, der matcher gaster og skippere gennem simpel forespørgsel på tid og sted – a la bilisternes pendler.net.
Bonusinfo om skippere og gaster – små video/lydklip á 1 minut på websitet.
Rating af alle efter antal match.
Udbytte
Mere tilfredse klubmedlemmer.
Fastholdelse af sejlerskoleeleverne.
Færre spildte ”gode sejlerdage”.
Nye sponsorindtægter.
Konkurrence
Eksisterende sejlerfora på nettet (men ingen rigtig effektive gastebørser).
Konklusion
Flere glade sejlere.
Mere liv i klubberne.
Større klubber.
Leif Sørensen - fotos
Leif på sommertogt til Rusland, piberygende i Woodstock.
Et hjem med billedkunst og violin.
Skægget og håret gror frit under sommertogtet - her i Woodstock, 2006, sommertogt.
Et møbel, Leif selv har restaureret.
Et hjem med keyboard.
Leif Sørensen, 61 år, persona/brugerprofil for Svanesejlere
Leif Sørensen, f. 1946. Fraskilt og single. Bor i en 2-værelses lejlighed i Vanløse (København). Hans datter er 34 år gammel og hedder Tanja. Børnebørnene hedder Freja og Caroline og er 7 og 5 år gamle ("pragtfulde tøser", nævner han). Leif har mobiltelefon, og ingen fastnettelefon. Han er på efterløn.
Uddannelse
bachelor i dansk fra Københavns Universitet. Derudover: Hf’er, merkonom i marketing samt handelsmedhjælper.
Job
(Det ældste nævnt først): Handelsmedhjælper på et engroskontor.
Tekstforfatter på Teknisk Forlag og forlaget Sabroe.
Konsulent i Letraset (ansvar for salg på hele Sjælland).
Marketingchef i den grafiske branche.
Selvstændig med egen lædervareforretning i seks år på Østerbrogade i København.
Restaurering af gamle møbler (autodidakt).
Hverdag
Leif sover til han vågner, typisk omkring kl. 9-10. Han drikker morgenkaffe og læser de budbragte gratisaviser. Så tænder han for Pc’en i stuen og bruger derpå det meste af dagen foran skærmen – enten er han i gang med at spille kort på et bridgeprogram eller også er han på nettet for at søge information (f.eks. om vejret) eller han skriver mails.
Frokosten kan han godt finde på at springe over. Men aftensmad tilbereder han og spiser hjemme - f.eks. en færdigret.
En god hverdag
Om foråret er han eksamensvagt i dagtimerne på et voksenuddannelsescenter på Frederiksberg for at tjene lidt ekstra til sit tre ugers sommertogt med båden.
2 eftermiddage om ugen træner han bridge (fysiske møder) med sin faste makker (Jens) gennem mange år, og 1 aften om ugen konkurrerer de mod andre bridgepar (ligeledes fysisk tilstedeværelse).
Leif og Jens er netop blevet nr. 2 en sådan aften, fremgår det af en liste på nettet. Præmien er en flaske vin til 30 kr. – spillene tager ca. 4 timer i alt.
Når Leif har vundet i bridge, er der tale om ”en god hverdag” – i hvert fald om vinteren.
Om sommeren sejler han, og dér er ”en god hverdag” lig med en sommerdag, hvor han er i sin sejlbåd (en Maxi 77 kaldet Woodstock) på havet.
At sejle er vigtigt
At sejle er både vigtigt og sjovt for Leif, fordi det er en fritidsaktivitet, der kombinerer natur og frihed med dét, at sætte sig et mål og nå det (komme sikkert i havn).
Der er også tryghed forbundet med at sejle, da han er en erfaren skipper, der har sejlet siden barndommen (hjemmebygget optimistjolle), og i øvrigt er lærer i sejlerskolen.
Mest sejler han i Øresund nær Svanemøllehavnen. Men hvert år tager han også et større sommertogt på ca. 3 uger udenlands med sin bådfæller.
I sommeren 2006 sejlede han f.eks. via Bornholm til Litauen og Polen med forskellige gaster samt med sin fætter (gymnasielærer) og en 3. fyr (folkeskolelærer), som deles ligeligt om båden. Det var en dejlig tur, som han siden skrev om i klubbladet Koøjet.
Sejladsen giver ham mulighed for at opleve nye lande og kulturforskelle – og så er det billigt at sejle, hvilket passer ham godt som efterlønner. Han lægger heller ikke skjul på, at han er glad for sine kvindelige gaster, som kan lave ordentlig mad. Til gengæld vasker han gerne op.
Medievaner
Leif bruger 3 timer dagligt på internet.
Især besøger han: Dansk Bridgeforbund, DMI, nyheder og sider med brugtbåde (det sidste fordi de overvejer at købe en større båd).
Derudover spiller han bridge på det amerikansk udviklede bridgeprogram Baron ca. 2 timer dagligt på sin pc.Han sms’er ikke meget i hverdagen, måske højst 10 minutter dagligt. Mest sms’er han, når han sejler udenlands og sender elektronisk nyt om status for togtet hjem til venner og familie.
Han har intet avisabonnement (det er for dyrt for ham), så han tager nyhederne fra nettet, gerne fra DR, og fra gratisaviserne 24timer og Dato samt fra de 2 lokalaviser i Vanløse. Han læser ikke så meget skønlitteratur, men dog af og til en klassiker.
Til gengæld læser han en hel del bridgelitteratur, f.eks. Dansk Bridge Forbunds ”Dansk Bridge”. Desuden læser han ”Koøjet” fra Frem.Han ser meget lidt TV, men sker det, er der tale om enten nyheder, en god film, kvindehåndbold eller landsholdsfodbold.
Men ellers synes han, at TV er spild af tid.Radio hører han næsten aldrig, selvom han da har en tuner i det hi-fi anlæg, der står ovenpå hans tv-apparat.
Samfundssyn
Af emner, der senest har givet ham noget at tænke over, er udlændingepolitikken, som han mener, er for restriktiv. Han kender f.eks. en fyr, der ikke kan få sin russiske kæreste her til landet. Af og til overvejer han at skrive et læserbrev – f.eks. har han engang skrevet et læserbrev om en morsom revy, og han overvejer også at skrive noget om sin holdning til lokale forhold i Vanløse.
Netværk
Hans netværk omfatter venner, familie, bridge og sejlklubben. F.eks. har han været i Berlin med familien i 2005 – og de mødes fortsat og ser tyske film engang imellem, f.eks. har de set ”De andres liv” i biografen, og også en anden tysk film hjemme på dvd.
Næste gang bliver det måske et andet land, han og familien vil sætte sig mere ind i kulturelt efter en fælles tur dertil.
Værdier
Leifs værdier er: at møde sine venner, børnebørn samt bridge & sejlads.
Rengøring i hjemmet samt gode gamle venner, man for sjældent har kontakt med, irriterer ham lejlighedsvis.
Han er født på Frederiksberg i et borgerligt miljø. Leif gik i folkeskole på Duevej. Han har en storesøster og en lillebror. Han vil ikke betegne sit barndomshjem som hverken særlig kunstnerisk eller bogligt, men forældrene havde realeksamen, og der var bøger i hjemmet.
Faderen havde i 50 år en lædervareforretning i først Rødovre, så Husum. Faderen tegnede og spillede klaver. Sidstnævnte hobby har Leif også – der står et keyboard i Leifs stue, og han kan spille jazzklaver/boogie.
Fremtid
Leif drømmer om at sælge sin andelsbolig og flytte ind i en lejebolig på Østerbro i en forening, hvor han har været skrevet op i 20 år. Salget vil måske give ham 5-600.000 kr. og for dem vil han rejse ud i verden i de næste ti år.
Sidst nyt: Woodstock er solgt og Leif er bådløs i juni. Han og de to bådkammerater har investeret i en ny og større båd, Carrie, en Ballad, som de henter i Stockholm 1. juli og sejler hjem.
Respons om behov
"Jeg er helt med på ideen og synes den er positiv. Normalt er det for mange gaster der gerne vil ombord - men det kan også være det modsatte. Jeg vil også gerne være social, og skelner ikke mellem Kvindelig Sejlklub etc. og Frem. Er med på ideen".
Frems webmaster Jens Stavnstrup svarer om gastebørsen:
"Ambitiøst projekt (fiktivt eller ej), men jeg tror nu ikke du har kundegrundlaget i orden - hvis du kan få 5 % af bådene i havnen er det flot. Og hvis det er tilfældet, så fungerer søgningen ikke, idet du skal matche mennesker over et stort tidsrum. I pendlernet er situationen lige modsat - du har mange kunder der skal rejse over et begrænset antal ruter i et kort tidsrum. Så der er sandsynligheden for match meget større. Et koncept med en opslagstavle vil sikkert passe bedre. søger .../Skipper søger ...".
Hun er 34 år og fra københavn - den typiske bloglæser
Hun læser 2-5 forskellige blogs og foretrækker at de handler om noget personligt.
Til daglig beskæftiger hun sig med IT og/eller kommunikation og hun har en længevarende uddannelse.
Læs pressemeddelelse og analyserapport på http://blogtjek.blogforum.dk/.
Læs Trine-Maria Kristensens blogindlæg om Blogtjek07.
Mine kommentarer er følgende:
Der var tilmeldt 493 blogs, og indsamlet 6339 besvarelser. Metoden er ikke uden problemer - dels er der flere eksempler på, at den samme blog er tilmeldt flere gange. Dels er det kun aktivt tilmeldte, der bedømmes - hvad så med alle de blogs, som ikke har tilmeldt sig?
Undersøgelsen kan ikke bruges videnskabeligt, men nok som et fingerpeg.
Det blogtjekket viser er, at det er muligt at oprette en blogsfære på relativt snæver geografi - i dette tilfælde på veluddannede, unge kvinder i København. Pudsigt nok minder den typiske bloglæser nemlig ikke så lidt om Trine-Maria Kristensens egen profil. Jeg vil tro, at hun har "spredt ordet" om blogtjekket i sit netværk/sin blogosfære, og derudfra har modtaget svar.
Det tyder godt for en gastebørs, at det er muligt at få en lokal blogosfære op at stå.
torsdag den 31. maj 2007
Litteratur
”The wisdom of crowds”, James Surowiecki, Abacus 2004 (271 s.).
“Smart mobs”, Howard Rheingold, Basic Books 2002 (215 s.)
“We the Media”, Dan Gilmor, O’Reilly 2006 (250 s.)
“Dit professionelle netværk”, Abelone Glahn, Børsens Forlag 2004
”Blah”, Mari-Louise Jonsson, Envision 2006.
Reflektioner: egoet fodres
I dag ville jeg ikke være begyndt med de store teorier, som blev introduceret på både seminarerne og i bøgerne.
Jeg ville begynde et helt andet sted, nemlig med basal netværksteori. Abelone Glahn beskriver i sin bog om netværk, hvordan man opretter netværk – både fysisk og virtuelt. Havde jeg indledningsvis læst denne bog, ville projektet være kommet bedre fra start.
Dernæst ville jeg have læst ”Blah”, og allerede fra start have fået forfatteren ind som indlægsholder (i stedet for til slut i forløbet). Bogen er en ABC i fænomenet web 2.0 med mange gode eksempler derpå.
Jeg ville også have valgt en anden opgave, hvor jeg i højere grad kunne have holdt en professionel distance til projektet. Rollen som journalist er jo netop én, man lægger lidt fra sig i fritiden. Nu skulle jeg også være en slags journalist, mens jeg dyrkede min fritidsinteresse. Dette var et aspekt, jeg ikke var reflekteret over, da jeg ”så lyset” - behovet for en gastebørs.
Egoet fodres
Desuden fodres mit ego af, at være den første i netværket, der blogger. Det er ligesom blevet en del af mit personlige ”brand” og jeg får god respons derpå. Den status må jeg give afkald på, når de andre også begynder at blogge. Et statustab, der kun delvist kompenseres ved, at jeg gør mig ekstra skarp på bloggen.
Omvendt er mit projekt hamrende spændende og nærværende, fyldt med passionerede og levende mennesker, og langt fra at være bare ”endnu et projekt om en ligegyldig platform uden brugere oprettet af et desperat mediehus, der hærges af journalister med brødnid”.
Jeg har lært en masse om brugerinvolvering - både hands-on og på et teoretisk plan. Jeg har også fået en dybere forståelse for, hvordan jeg opbygger et netværk omkring min fritidsinteresse.
Desuden har jeg via seminaret og især bøgerne lært, at fremtiden er virtuel - og meget vidtfavnende.
Indlægsholdere
De fleste med gode indspark, dog meget relateret til medier og/eller reklame - og ingen direkte hentet fra fritidslivet, som mit projekt hører under.
Reflektioner: mig og "We the Media"
Bogen handler om, at en borger eller en gruppe af borgere spiller en aktiv rolle i forhold til at indsamle, rapportere, analysere og sprede nyheder og information.
Formålet med at deltage er at tilvejebringe den uafhængige, pålidelige, præcise, nuancerede og relevante information, som et demokrati har brug for.
Det bygger på:
- at have åbne redigeringsprincipper
- at når folk skriver i en blog bygges der en indforstået kontekst af tillid op
- at blogs er personlige
- at chancen for omgående respons er meget væsentlig samt at brugerne selv ejer deres kommunikationskanaler.
Fra offline til online
Fint nok. Det handler om at få omsat de mange offline-historier til blogsfæren.
Derved opbygges der en kollektiv intelligens, der blandt andet kan fungere som en form for usynlig wiki.
Reflektioner: mig og "Smart mobs"
Rheingold beskriver fællesskaber, der opstår spontant og hele tiden er i kontakt med hinanden. At man hele tiden deler sine oplevelser med andre betyder, at man lever i den samme rytme. Det er ikke selve indholdet af en sms, der tæller. Det vigtige er, at du sender den, for så har du tænkt på dit netværk.
Og ifølge Reeds lov vil to netværk, der arbejder sammen, ikke give summen af alle elementer i de to netværk. Man kan bedst forstå det, hvis man forestiller sig at alle elementer i de to netværk bliver ganget med hinanden - det er en eksponentialfunktion.
Netværket anvender allerede i dag så godt det kan lade sig gøre ”øjeblikkelig adgang” – men teknologien sætter begrænsninger, som med tiden ophæves. Det er det gode budskab.
Og når netværket kobles sammen med andre netværk af sejlere opstår der en potent gruppe, der magter meget i sejladsens verden og kan udveksle alt fra nyheder til hjælp i tilfælde af mindre problemer til havs. Man kan have sit netværk plottet ind i bådens gps-modtager, så man altid kan følge sine venner, hvor end de sejler eller ligger.
Og bådenes gps-modtagere kan indbygges nogle faciliteter, så man får alle informationer om en ny havn, allerede mens man anduver havnen: Badefaciliteter, dybdeforhold, klubrestaurantens åbningstider og kvalitet, pris for overnatning, venner der er hjemme i byen p.t. og hvor de befinder sig, seværdigheder med videre.
Reflektioner: mig og "The wisdom of crowds"
En tilpas stor gruppe af mennesker er betydeligt mere intelligent og måske endda endnu klogere end de klogeste enkeltpersoner i mængden. Det er påstanden i bogen. Mængden behøver ikke eksperter/intelligente mennesker for at blive klog. D
erfor skal interessenter (såsom investorer, vælgere, forbrugere og virksomhedsledere) ikke altid gå efter eksperterne, men af og til spørge mængden til råds.
Tre faktorer
Tre faktorer skal være opfyldt, hvis en gruppe af mennesker skal være klog:
- Mængden skal være varieret
- Medlemmerne skal være uafhængige af hinanden og agere samtidigt, og
- Mængden skal fungere decentralt.
Faktorer til stede her
Alle tre faktorer passer på netværket Svanesejlere, som med tiden vil få potentiale til at løse store udfordringer.
Ikke mindst, når netværket kobles sammen med klubbernes og Google-gruppen dk.fritid.sejlads gruppe.
Desuden findes der websites omkring en del bådtyper, især de mere udbredte, for eksempel omkring vores båd, se Scampiforbundet.
Netværket testes blandt andet omkring nærværende rapport, der – i mundrette bidder med hver sin tag – er lagt ud på bloggen Svanesejlere (+ med e-mail hint om at kommentere derpå til netværket). Idéen er, at bruge gruppen til at optimere idéen om gastebørsen.
På bloggen og i sejlerforum’et på Google vil jeg også stille spørgsmålet: Hvordan skabes en god og effektiv gastebørs?
Refleksioner: mig og Mobil Web 2.0
Person-til-person kommunikationen er meget stærk i mit community – både via e-mails (både direkte og via en uformel postliste omkring fælles sejlture) og via sms og mobilsnak og snak på havnen. Det synes derfor ikke indlysende, at mobil web 2.0 har noget at byde på, som kan interessere mit community.
Om mobil web 2.0 siger forfatterne endvidere (s. 45), at der er fokus på brugerne som skabere og konsumenter af indhold skabt i inspirationens øjeblik og mobiltelefonen er genstanden, der gør det muligt at gå i spænd med den kollektive intelligens.
Men i mit community skaber folk ikke indhold endnu - de konsumerer, og de kontakter hinanden direkte. Men skabelsesprocessen kommer med tiden - med min metode.
Jaokar og Fish nævner også syv principper for mobil web 2.0 (s. 50):
- mobilskabt indhold vil ændre magtbalancen i medieverdenen
- ”Jeg er et tag”
- multisproglig mobil adgang bliver den kritiske faktor
- mobil web 2.0 vil drive den digitale konvergens frem
- Ajax er en afgørende kraft, mobil web 2.0 vil drive lokalt baserede services og mobil web 2.0 vil drive mobil søgning frem.
Min pointe
Alt sammen meget lovende. Pointen for mig er: I bedste fald bliver mobil web 2.0 en god videreudvikling af den nuværende mobilteknologi, måske endda med visse muligheder for mit community på sigt.
I værste fald går det med MW2.0 i mit community som med min egen brug af Word: Jeg bruger kun 10 % af programmets muligheder, fordi mit behov som ikke-sekretær stopper dér.
Min pointe er, at det gælder om at styre teknologifascinationen, og anrette den således, at der til enhver tid er et tidssvarende match mellem de konkrete brugere og virkemidlerne.
Processen - det har jeg lært undervejs
Jeg havde i tre år skrevet artikler til tryk på en lokalavis. Dog lagde jeg også artiklerne ud på avisens website og brugte derudover nettet til research og e-mail.
Min force er, at jeg har let ved at udforske og bruge de nye muligheder på brugerniveau.
Klubbens website droppet som idé
Før gastebørsen blev til som idé undervejs på modul 2 i nærværende projektforløb, gik tankerne mere i retning af at optimere kommunikationen mellem sejlerne i egen klub. Blandt andet havde klubbens webmaster opfordret medlemmerne til at skrive tekst til klubbens hjemmeside.
Men som relativt ny sejler føler man ikke tyngde nok til at kommunikere ind - på skrift! - i en klub med meget erfarne medlemmer.
Derfor var bloggen for mig et mere naturlig redskab - uformelt, og med plads til løst og fast. Jeg ville altså ikke (dengang) skrive indlæg som menigt medlem af ØSF på www.oesf.dk.
Kritisk masse
Dertil kommer det forbehold, at det er svært at opnå en kritisk masse til en effektiv gastebørs ud af en mængde på 800 klubmedlemmer (ØSF), hvoraf en del givetvis slet ikke anvender internet.
Idéen blev derfor et meta-site omkring havnen (dejligt frit - krævede ikke klubbestyrelsens tilladelse!), og ét, der kan opfylde et reelt behov: At flest mulige deler sejlads sammen.
Næste barriere
Næste barriere var, at jeg som blogger erfarede det samme som klubben og de andre sejlerfora - at det er én selv, der driver kommunikationen, og at brugerne højst er læsere (det er jo også en kvalitet, men ikke nok i dette tilfælde).
At sagen forholder sig således er også i orden, da det er mig der har påtaget mig kommunikationsopgaven, og derfor også mig, der har ansvaret for at bære den igennem.
Hyperlokalt stof
Læserne har rost mine indlæg på Whiskeys Venner - de synes det er sjovt at læse om os og om hinanden. Der er tale om hyperlokalt petit- og navnestof. Stof som ellers ikke anses for karrierefremmende i de store mediehuse.
Men stof, som er populært, netop fordi kontakten, det vil sige bestyrkelsen af fællesskabet, er klæbemidlet. Indholdet er knap så væsentligt - det væsentlige er trods alt de fysiske oplevelser sammen i havnen og på søen.
Portaler agterudsejles
Responsen viser, at det er muligt at oprette en blog og få opmærksomhed derpå i netværket.
Og dermed er jeg godt i gang med at agterudsejle de afsenderorienterede sejlerportaler såsom www.layline.dk og www.danskebaadejere.dk - omtale af problemerne ved de to sejlerportaler kan læses på www.kommunikationsforum.dk/Morten-Terf-Andersen/blog.
Det kan lade sig gøre!
Jeg har lært, at Svanesejlere kan bæres igennem som idé, hvis man er villig til at møde brugerne i øjenhøjde, og hvis man er villig til at være generøs og rummelig. Brugerne er klogere end jeg, men deler ikke nødvendigvis min præference for professionel kommunikation og social web. De vil gerne være aktive på deres måde. Og det baner jeg mulighed for med Svanesejlere.
Metoden
Responsen er positiv. Den bliver læst og kommenteret, når netværket mødes i havnen.
Ingen kommenterer på bloggen - en enkelt har refereret til bloggen i en e-mail. Der er også oprettet et forum for båden på www.groupcare.dk, men det virker overflødigt, da en uformel postliste via e-mail er ligeså effektiv.
Desuden spærrer Groupcare meget hyppigt adgangen for gratister. En meget frustrerende oplevelse, især for én, der er imod ”at sætte hæk omkring haven”.
Bloggen er et nyt medie i netværket. Det er naturligt at journalisten (mig) i netværket griber fat i bloggen.
Næste skridt er, at få de øvrige medlemmer til ”at blogge”. Det kræver involvering af i første omgang tre medlemmer, der vil sætte tre timer af hver uge til ”at blogge” - det vil sige både følge med i blogosfæren og selv skrive tekst. Disse medlemmer skal have hands-on træning og teknisk coaching undervejs i ”at blogge”.
To af medlemmer i netværket er it-hajer - men de har næppe tid til at blogge, og det tekniske er ikke nødvendigvis kriteriet, selvom de selvfølgelig også skal have buddet. Først og fremmest skal lysten til at anvende mediet aktivt og kontinuerligt være til stede.
Når der er bloggere nok (+60 personer) flyttes gastebørsen - stadig i blogformatet - over på eget webhotel og tilføjes faciliteten ”søg-og-find” (databasebaseret) - it-teknologien bag Svanesejlere er open-source såsom enten Drupal eller Django.
Proces-bloggen - en kickstart
Den relaterer sig direkte til nærværende eksamensrapport.
Perspektivet er, at bloggen - suppleret med direkte opfordringer om at deltage til personer i netværket - kickstarter en blogosfære af sejlere. Skippere som gaster.
Her udveksles alt om stort og småt inklusive hvordan man til sin tid skaber landets bedste og mest effektive gastebørs
Projektet - "den kloge masse"
I bedste web 2.0-ånd trækker jeg med fordel på ”den kloge masse”, det vil sige på elementer, der i forvejen ligger på nettet.
Jeg har oprettet en åben kalender til Svanesejlere på Yahoo samt på Google Map et kort, der viser, hvor præcis min egen båd ligger i havnen. Her kan alle de tilknyttede både vises - og være søgbare via mobil teknologi, for eksempel ved at ”wappe” ind på bloggen og klikke på map-linket.
Teknologien til nyhedsbrevet på bloggen er fra Server.
Syv kompetencer - éen vigtigst
2) Jeg er ekspert i at producere indhold til trykte medier.
3) Jeg er øvet i at producere indhold til nettet, men relativt uøvet som blogger.
4) Jeg er stærk til at tage initiativer og vise engagement.
5) Jeg er en mellemgod it- og webbruger, men interesserer mig ikke for teknologi.
6) Jeg er en god sejler, men ikke fagligt førende.
OG HER ER DEN VIGTIGSTE AF ALLE:
7) Mit netværk er kompetent til alt: økonomi, IT, sejlads, kommunikation, netværk, håndværk.
Fem krav for at projektet kan sejle frit
2) I høj grad at være drivkraften, der genererer indhold og sørger for respons på indhold, samt er inviterende i forhold til brugerne
3) I høj grad at være netværksskabende, for eksempel oprette et ”brand” omkring egen båd og dens venner
4) At indtræde i rollen som moderator og ildsjæl
5) At erkende, at gastebørsen først efter en indkøringsperiode på to år med ”virtuel tilvænning” kan blive brugerinvolverende.
En organisatorisk udfordring
Holdningen er, at alt på Svanesejlere skal være åbent og gratis, da nettets natur netop er relationer og links.
Jeg har ikke ressourcer ude fra at trække på, om end jeg kender nogle gode it-eksperter, som står klar med gode råd ved behov.
Til gengæld har jeg community’et, der bakker op.
En tidsmæssig udfordring
Den ene er, at brugerne skyr teknologien, fordi den er svær og stadig meget ”nørdet” at anvende - teknologien er en tidsmæssig omvej.
Derimod er e-mails, sms, snak og telefonsamtaler bare fungerende - lige her og nu!
Den andet er, at jeg har en personlig grænse for, hvor meget fritid, jeg vil lægge i projektet - min grænse er tre timer om ugen. Tid, der går fra mit liv i havnen og på søen, i hvert fald om sommeren.
Teknologisk udfordring
Den er stadig alt for ”nørdet” og svær at anvende for brugerne. Den typiske bruger (persona) sender mange e-mails, men kan ikke finde ud af at vedhæfte filer.
Og at oprette en blog, for ikke at tale om indspilning og upload af en podcast, er helt fremmed for de fleste i community’et.
En kulturel udfordring
Gruppen er dog præget af en åben ånd, og nye medlemmer er velkomne, de skal bare integreres socialt først.
Klublivet står derimod ikke så stærkt for gruppen, der for eksempel foretrækker at sejle på pinsetur til andre havne end resten af klubben.
Web bruges af brugerne gerne til privat dating og vejrtjenester, mens kontaktmidlerne mellem skippere og gaster stadig er de velkendte: Mobiltelefon, sms, snak på havnen og e-mail.
Desuden er der tale om en nyfigenhed, som skyldes uerfarenhed med mediet, i forhold til blogs - at man ved at lægge en kommentar på en andens blog ligesom skrider ind i vedkommendes territorium.
Kommentarer - og dermed pingpong i blogosfæren - er ellers en hovedidé i at blogge, men man skal bare tilvænnes først.
Udfordringen består i, at få brugerne til - lidt friskt sagt - at ”date” på gastebørsen.
Farvel til "den gode skribent" - om konteksten
Der er rigtig mange sejlerfora på nettet - de fleste danske er service/info-tjenester og/eller klubsites, og de færreste er brugerinvolverende direkte på nettet på nær visse diskussionsfora. Men Svanesejlere kan let drukne i mængden som ”endnu en tjeneste, jeg ikke orker at forholde mig til”.
Omvendt er der i mængden af mange afsenderorienterede tjenester netop plads til en fokuseret tjeneste, der tager udgangspunkt i ”contact is king”, hvor de andre stadig kører på ”content is king”. Det vil sige, at det er muligt at oprette et website, hvis hovedidé er - kontakten i sig selv.
Det betyder, at min rolle i den brugerdrevne kommunikation er at være moderator og brobygger. At jeg selv er en god skribent (journalistens kerneidentitet), kan jeg godt vinke farvel til. Det er ikke vigtigt her.
Idéen - vision/mission
Visionen er, at man som gast cykler ned til havnen i godt sejlervejr, og så på sin mobiltelefon kan se, hvilke både, der tager gaster med i dag.
Mission
Missionen er at oprette en gratis, uafhængig og græsrodsbaseret skipper- og gastebørs med udgangspunkt i Svanemøllehavnen.
Målgruppen er mig selv (43 år - gift) samt alle sejlere uanset køn og alder i og omkring havnen.
Min persona er 60 år (single) og på mange måder en typisk bruger (se bilag).
Behov
Skippere med socialt behov har ikke alle sejlerdage belagt i sæsonen.
Gaster (der ikke har egen båd) vil sejle, men mangler af og til en båd at sejle i.
Idé
En webbaseret tjeneste, med tiden evt. udbygget med mobil 2.0-features (hvis behovet er der), der matcher gaster og skippere gennem simpel forespørgsel på tid og sted - a la bilisternes pendler.net.
Fordele/udbytte
Flere belagte sejlerdage, og dermed mere trafik i havnen.
Involvering af nye sejlere samt fastholdelse af tidligere sejlerskoleelever.
Signalering af sejlsport som en socialt attraktiv og sund fritidsinteresse.
Sponsor/annonce-indtægter (Google ads, f.eks.) sikrer økonomisk ligevægt i projektet
Problemformulering - og konklusion
Det er muligt at involvere de lokale brugere i en virtuel gastebørs knyttet til en af landets største havne for fritidsbåde.
Det er muligt for mig med mine ressourcer at skabe en blogosfære - som spydspids for projekt gastebørs - omkring Svanemøllehavnen.
Udgangspunktet
Et travlt liv kan være årsagen. Men årsagen er også, at der mangler en god og effektiv gastebørs med lokal forankring for tursejlere. Én, der er fleksibel og nem at anvende, uanset hvor man befinder sig fysisk. Og én, der letter et fortravlet liv.
På nettet (og i havnene) findes der primitive gastebørser i form af ”opslagstavler” tilknyttet enten klubber eller foreninger for særlige bådtyper.
Der findes også gode internationale gastebørser, der teknologisk matcher idéen med Svanesejlere - www.findacrew.net og www.crewseeker.net.
Men det er ikke her, man under normale omstændigheder annoncerer lokale aften- og dagsture.
Desuden er der restriktioner i brugen på grund af kommercielle interesser, og det rammer et gratisbaseret fritidsprojekt som nærværende hårdt.
En lokal gastebørs kunne for eksempel omfatte den geografiske enhed ”Svanemøllehavnen” i København: 55 43,1 N/12 35,5 E.
Navnet på børsen er ”Svanesejlere”.
Opgaven
Der er tale om et fritidsprojekt, hvor det er småt med både penge og tid for alle parter.
Først skal de virtuelle kompetencer i netværket styrkes, derpå skal netværket øges i mængde og dernæst skal gastebørsen ”fyres af”. Projektet tager to år at gennemføre.
Find a crew - profil 25331 oprettet
Det er jo netop derfor, jeg har skrevet profilen på dansk. Men jeg tilføjer nu min profil en forklaring på engelsk.
Gastebørsen er ikke helt i tråd med idéen bag Svanesejlere - blandt andet kan man ikke kontakte de andre profiler direkte medmindre man opretter sig som premium-medlem til 152 euro om året. Og jeg kan ikke lægge billeder op på min profil uden at være premium-medlem. Og jeg kan heller ikke forfatte en fri tekst - kun udfylde skemaer.
Så jeg må nøjes med at klikke "send" til gasterne på en engelsk tekst, som Find a crew har skrevet.
onsdag den 30. maj 2007
søndag den 13. maj 2007
Whiskeys venner
Check derfor Whiskeys venner - og skriv gerne kommentarer dertil.
Det er alt sammen et led i Det Store Spring Frem - gastebørsen "Svanesejlere".
Whiskey-Morten - min rolle
I forhold til Svanesejler-projektet (en gastebørs for sejlere i Svanemøllehavnen) opfatter jeg min rolle som en slags facilitator - jeg vil gerne drive projektet igang, men har absolut ingen forudfattede meninger om, hvilken adresse projektet tager. Måske udvikler der sig helt nye horisonter. Måske dør projektet i vindstille vejr. Kun én ting er sikkert - jeg er engageret og tændt på idéen.
Gastebørs - respons: positiv, men skeptisk
"Jeg er helt med på ideen og synes den er positiv. Normalt er det for mange gaster der gerne vil ombord - men det kan også være det modsatte. Jeg vil også gerne være social, og skelner ikke mellem Kvindelig Sejlklub etc. og Frem. Er med på ideen".
En anden bruger, som også kan gå ind under betegnelsen typisk, er Frems webmaster. Han svarer om gastebørsen:
"Ambitiøst projekt (fiktivt eller ej), men jeg tror nu ikke du har kundegrundlaget i orden - hvis du kan få 5 % af bådene i havnen er det flot. Og hvis det er tilfældet, så fungerer søgningen ikke, idet du skal match få mennesker over et stort tidsrum. I pendlernet er situationen lige modsat - du har mange kunder der skal rejse over et begrænset antal ruter i et kort tidsrum. Så der er sandsynligheden for match meget større. Et koncept med en opslagstavle vil sikkert passe bedre. Gast søger .../Skipper søger ...".
Begge brugere har fat i den væsentlige pointe - at en gastebørs må opfylde et reelt behov, for at leve.
Min tese er så bare, at behovet er der, hvis der findes et værktøj, der er mere let at anvende end de nuværende teknikker.
P.S.: En typisk bruger er en mand, der er omkring 50 år gammel eller ældre, håndværker eller akademiker i et ikke-kunstnerisk erhverv (ingeniører, gymnasielærere og så videre), single med et brudt parforhold bag sig samt traditionel i mad- og medievaner.
Den typiske bruger - Leif Sørensen
Der er mange forskellige slags sejlere i Svanemøllehavnen. Min påstand er imidlertid, at der er en overvægt at gråhårede mænd i alderen 50-70, typisk med en håndværkspræget eller fagligt akademisk baggrund (ingeniør f.eks.), traditionel i sine mad- og spisevaner.
Jeg ved godt, der er mange undtagelser, men her kommer den typiske bruger:
LEIF SØRENSEN
Single
Leif Sørensen, f. 1946. Fraskilt og single. Bor i en 2-værelses lejlighed i Vanløse (København). Hans datter er 34 år gammel og hedder Tanja. Børnebørnene hedder Freja og Caroline og er 7 og 5 år gamle ("pragtfulde tøser", nævner han). Han er på efterløn.
Uddannelse og job
Bachelor i dansk fra Københavns Universitet. Derudover: Hf’er, merkonom i marketing samt handelsmedhjælper. Job (det ældste nævnt først): Handelsmedhjælper på et engroskontor.Tekstforfatter på Teknisk Forlag og forlaget Sabroe. Konsulent i Letraset (ansvar for salg på hele Sjælland). Marketingchef i den grafiske branche. Selvstændig med egen lædervareforretning i seks år på Østerbrogade i København. Restaurering af gamle møbler (autodidakt). I dag: Om foråret er han eksamensvagt i dagtimerne på et voksenuddannelsescenter på Frederiksberg for at tjene lidt ekstra til sit tre ugers sommertogt med båden.
Hverdag
Leif sover til han vågner, typisk omkring kl. 9-10. Han drikker morgenkaffe og læser de budbragte gratisaviser. Så tænder han for pc’en i stuen og bruger derpå det meste af dagen foran skærmen – enten er han i gang med at spille kort på et bridgeprogram eller også er han på nettet for at søge information (f.eks. om vejret) eller han skriver mails. Frokosten kan han godt finde på at springe over. Men aftensmad tilbereder han og spiser hjemme - f.eks. en færdigret.
Fritidsaktiviteter
To eftermiddage om ugen træner han bridge (fysiske møder) med sin faste makker (Jens) gennem mange år, og 1 aften om ugen konkurrerer de mod andre bridgepar (ligeledes fysisk tilstedeværelse). Leif og Jens er netop blevet nr. 2 en sådan aften, fremgår det af en liste på nettet. Præmien er en flaske vin til 30 kr. – spillene tager ca. 4 timer i alt. Når Leif har vundet i bridge, er der tale om ”en god hverdag” – i hvert fald om vinteren.
Den gode hverdag
Om sommeren sejler han, og dér er ”en god hverdag” lig med en sommerdag, hvor han er i sin sejlbåd (en Maxi 77 kaldet Woodstock) på havet. At sejle er både vigtigt og sjovt for Leif, fordi det er en fritidsaktivitet, der kombinerer natur og frihed med dét, at sætte sig et mål og nå det (komme sikkert i havn). Der er også tryghed forbundet med at sejle, da han er en erfaren skipper, der har sejlet siden barndommen (hjemmebygget optimistjolle), og i øvrigt er lærer i sejlerskolen.
Mest sejler han i Øresund nær Svanemøllehavnen. Men hvert år tager han også et større sommertogt på ca. 3 uger udenlands med sin bådfæller. I sommeren 2006 sejlede han f.eks. via Bornholm til Litauen og Polen med forskellige gaster samt med sin fætter (gymnasielærer) og en 3. fyr (folkeskolelærer), som deles ligeligt om båden. Det var en dejlig tur, som han siden skrev om i klubbladet Koøjet. Sejladsen giver ham mulighed for at opleve nye lande og kulturforskelle – og så er det billigt at sejle, hvilket passer ham godt som efterlønner. Han lægger heller ikke skjul på, at han er glad for sine kvindelige gaster, som kan lave ordentlig mad. Til gengæld vasker han gerne op.
Medievaner
Har har en ældre mobiltelefon, og ingen fastnettelefon. Leif bruger 3 timer dagligt på internet. Især besøger han: Dansk Bridgeforbund, DMI, nyheder og sider med brugtbåde (det sidste fordi de overvejer at købe en større båd). Derudover spiller han bridge på det amerikansk udviklede bridgeprogram Baron ca. 2 timer dagligt på sin pc.
Han sms’er ikke meget i hverdagen, måske højst 10 minutter dagligt. Mest sms’er han, når han sejler udenlands og sender elektronisk nyt om status for togtet hjem til venner og familie.Han har intet avisabonnement (det er for dyrt for ham), så han tager nyhederne fra nettet, gerne fra DR, og fra gratisaviserne 24timer og Dato samt fra de 2 lokalaviser i Vanløse. Han læser ikke så meget skønlitteratur, men dog af og til en klassiker. Til gengæld læser han en hel del bridgelitteratur, f.eks. Dansk Bridge Forbunds ”Dansk Bridge”. Desuden læser han ”Koøjet” fra Frem. Han ser meget lidt TV, men sker det, er der tale om enten nyheder, en god film, kvindehåndbold eller landsholdsfodbold. Men ellers synes han, at TV er spild af tid. Radio hører han næsten aldrig, selvom han da har en tuner i det hi-fi anlæg, der står ovenpå hans tv-apparat.
Emner
Af emner, der senest har givet ham noget at tænke over, er udlændingepolitikken, som han mener, er for restriktiv. Han kender f.eks. en fyr, der ikke kan få sin russiske kæreste her til landet. Af og til overvejer han at skrive et læserbrev – f.eks. har han engang skrevet et læserbrev om en morsom revy, og han overvejer også at skrive noget om sin holdning til lokale forhold i Vanløse.
Netværk
Hans netværk omfatter venner, familie, bridge og sejlklubben. F.eks. har han været i Berlin med familien i 2005 – og de mødes fortsat og ser tyske film engang imellem, f.eks. har de set ”De andres liv” i biografen, og også en anden tysk film hjemme på dvd. Næste gang bliver det måske et andet land, han og familien vil sætte sig mere ind i kulturelt efter en fælles tur dertil.
Værdier
Leifs værdier er: at møde sine venner, børnebørn samt bridge & sejlads. Rengøring i hjemmet samt gode gamle venner, man for sjældent har kontakt med, irriterer ham lejlighedsvis.
Opvækstvilkår
Han er født på Frederiksberg i et borgerligt miljø. Faderen havde i 50 år en lædervareforretning i først Rødovre, så Husum. Faderen tegnede og spillede klaver. Sidstnævnte hobby har Leif også – der står et keyboard i Leifs stue, og han kan spille jazzklaver/bogie.
Leif gik i folkeskole på Duevej. Han har en storesøster og en lillebror.Han vil ikke betegne sit barndomshjem som hverken særlig kunstnerisk eller bogligt, men forældrene havde realeksamen, og der var bøger i hjemmet.
Fremtidsidéer
Drømmen er at sælge andelsboligen og flytte ind i en lejebolig på Østerbro i en forening, hvor han har været skrevet op i 20 år. Salget vil måske give ham 5-600.000 kr. og for dem vil han rejse ud i verden i de næste ti år.
Om Svanesejlere - en undersøgelse
Svanesejlere har to betydninger - dels tilknytningen til Svanemøllehavnen. Og dels, at realisere en god og effektiv gastebørs, der kan få sejlere til at mødes let og elegant - og få et sejlerliv som flyvende svaner.
En gastebørs er dog ikke så nem at realisere - blandt andet fordi vi sejlere især anvender direkte kommunikation såsom snak på havnen, e-mails og telefon.
Jeg vil derfor via sociale medier undersøge, om det er muligt at oprette en gastebørs centreret omkring sejlere i Svanemøllehavnen.