Ifølge et Ritzau-telegram, som blev gengivet i Politiken den 11. juni 2007 under rubrikken "Mobiltelefonerne kommer til at overvåge os", viser et dansk forsøg, at folk føler sig overvåget, når de har mobiltelefon med gps i.
Bag undersøgelsen står professor Jan Damsgaard fra Copenhagen Business School. Han og hans medforskere gav sidste år 40 telefoner og gps-modtagere til studerende og ansatte i to virksomheder. Forskerne troede, at det ville være rart for dem at vide, hvor de andre var, men folk brød sig ikke om at blive overvåget. Hedder det ifølge Ritzau/Politiken.
Spørgsmålet er så, om folk vil fravælge den ny teknologi?
Mit svar er nej. Dels fordi undersøgelsen baserer sig på brug i virksomheder, hvor man véd, at arbejdsgiveren har adgang til ens virtuelle informationer, hvis han vil. Dels fordi de private fordele ved mobil med gps i er for store. Tænk bare at vide, hvor vennerne er henne, og så kunne mødes med dem hurtigt og nemt i byen et sted.
Min tro er, at mobil med gps i vil øge offline-trenden, altså dét, at flere og flere vælger ikke at være "på" altid - simpelthen for at kunne nå at opleve noget, dér hvor de lige nu er.
Fravalg er altid muligt - fra at slukke mobilen over fravalg af uønskede kontaktpersoner til at lade mobilen ligge hjemme i natbordsskuffen.
Vi er stadig langt fra den dag, hvor hver baby får indskudt en chip med gps i under huden. Og dér skal vi heller ikke hen, vil de fleste givetvis mene.
For mig bekræfter undersøgelsen alene, at ny teknik kræver tilvænning.
tirsdag den 12. juni 2007
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar